Články, které vám přiblíží svět realit

Úvod Články Studentské bydlení

Blíží se začátek školního roku a dýchá mu na záda start semestru vysokoškoláků. V této době přichází čas hledání pronájmů bytů. Prváci hledají byty nové, starší, kteří před prázdninami opustili svá dočasná hnízda, se také porozhlížejí. Jakou mají studenti v Praze startovací pozici?

Studenti mají při pronájmech většinou dvě možnosti – buď si najdou byt, který sdílí ve velkém počtu, nebo jdou na kolej. Jejich možnosti omezuje nejvíce jejich rozpočet. Potřebují najít byt za přijatelnou cenu pro studentské úspory, nebo pro konta jejich rodičů, zároveň bydlet v rozumné vzdálenosti od své školy a mít alespoň nějaké soukromí. Na takové požadavky je Praha celkem skoupá.

Studentské rozpočty a pražské ceny

Největším nepřítelem bude pro studenty cena. Pronájmy bytů v našem hlavním městě se dokáží vyšplhat na vysoké částky. Pokud společně hledají byt například 4 studenti, chtějí bydlet po dvou v pokoji a poohlíží se tedy o bytech 2+1 nebo 3+kk, narazí na částky kolem 20 tisíc korun. Takový byt by je tedy stál za sdílené místo v pokoji kolem 5 tisíc korun měsíčně. Ceny se samozřejmě mohou různě měnit podle toho, jak sleví ze svých požadavků a podle lokality.

Pokud by se místo bytu rozhodli pro kolej, platí průměrně něco kolem 100–150 Kč za jednu noc v pokoji, který spolu také sdílí ve dvou. Měsíčně tak asi 3 – 4,5 tisíce korun. Některé takové pokoje už mají vlastní sociální zařízení, na jiných kolejích studenti sdílí jedno sociální zařízení a jednu kuchyň na patro.

Velký rozdíl mezi bydlením v bytě a bydlení na koleji tedy finančně už není, a proto se k bydlení v bytě obrací velká část studentů. Někdy ale narazí na problém – my tu studenty nechceme.

Veronika s kamarády shánějí pokoj celé léto. Problémem pro sehnání pokoje nebylo jen najít byt s přijatelnou cenou, ale také to, že když pronajímateli zmínili, že jsou skupinka studentů, přestal reagovat. Někteří majitelé v bytech zkrátka studenty nechtějí. Nejspíš se obávají zažitého stereotypu, že budou pořádat hlučné večírky a ničit vybavení. Nebo hledají někoho stálejšího, studenti jsou v bydlení často přelétaví.

I proto mají při hledání další požadavky jako je například vybavený byt. Pro mnoho studentů je byt s vybavením praktičtější. Nemají často vlastní nábytek, od rodičů jej ještě nestěhují, protože se k nim na víkendy vrací a v bytě jsou někdy třeba jen jeden rok, nebo se nečekaně přihlásí na nějakou zahraniční cestu a vezmou nohy na ramena.

Hledá se brouzdáním po internetu

Když studenti hledají své bydlení ve skupině, obracejí se nejčastěji na různé realitní stránky jako jsou sreality.cz, hyperinzerce.cz, ulovdomov.cz nebo bezrealitky.cz. Existují ale také další alternativní způsoby například na sociálních sítích. Studenti se sdružují ve skupinách s názvy jako bydlení v Praze, pronájem bytu v Praze nebo spolubydlení Praha. Tam majitelé nebo nájemníci, kteří odcházejí a hledají náhradu, sdílí své byty a nabízí je k pronájmům. V takových skupinách se často i seznamují noví spolubydlící, protože ve dvou se pokoj zaplatí lépe. Nebo zde najdete nabídku jen jednoho pokoje, a ne celého bytu, jako je tomu na oficiálních webech.

Spolubydlení je pro studenty také častým tématem. Pokud někdo hledá byt sám, nechce se mu na kolej a rád by se s někým seznámil, může se obrátit také na servery, kde se hledají spolubydlící. Takové je třeba espolubydleni.cz nebo spolybydlo.cz. Tam inzeráty často neobsahují jen popis pokojů, ale také specifikaci, koho k sobě obyvatelé hledají. Některé byty jsou jen pro kluky, jinde upřednostňují holky. Někde nezvládnou kuřáka, jinde přímo hledají s trochou nadsázky alkoholika. Takové příspěvky nejsou ojedinělé ani na sociální sítích. Někdy se studenti přímo sami nabízejí ve stylu pořadu Chcete mě? Představí se, přidají fotku, své zájmy, zvyky v domácnosti a ptají se, zda někdo nemá volnou postel.

Praha je tedy sice studentské město, ale na živobytí je značně náročná. Bezkonkurenčně je nejdražším studentským městem u nás. Ale je stověžatá a má Univerzitu Karlovu. To stojí za to. 

Studentské bydlení

Zpět na výpis