Články, které vám přiblíží svět realit

Úvod Články Přechod k novému dodavateli energie šetří výdaje

Máte pocit, že platíte za elektřinu a plyn ve vaší nemovitosti příliš moc? Můžete se zkusit porozhlédnout, zda byste u konkurenčního dodavatele něco neušetřili. Náš trh se asi před 10 lety otevřel a každý má právo jednou za 6 měsíců svobodně změnit dodavatele elektřiny i plynu. Přechod by měl proběhnou bez větších problémů, jen je třeba udělat potřebné kroky a dávat pozor na pár nástrah.

Jak na to?

Před změnou si nejprve zjistěte, zda se vám to vyplatí. Porovnejte svou fakturu za energie s nabídkami jiných dodavatelů. Můžete pro to například využít kalkulátor cen na internetu. Zadáte do něj různé parametry o vaší stávající smlouvě a vypočítá vám, u kterého dodavatele ušetříte. Najdete tam i za jakých podmínek u něj uzavíráte smlouvu.

Vaše stávající smlouva je v celém procesu velmi důležitá. Jako další krok byste ji měli zkontrolovat. Podívat se, zda je uzavřená na dobu určitou nebo neurčitou. Pokud ji máte sjednanou na určité období, s velkou pravděpodobností budete muset se změnou počkat na konec tohoto období, nebo zaplatit smluvenou pokutu za předčasné vypovězení, kterou byste tam také měli najít. Bývá to pár tisíc korun. Pokud je na dobu neurčitou, zkontrolujte, jak dlouhá je její výpovědní lhůta. Mohou to být až 3 měsíce. Informace o smlouvě je vám poskytovatel povinen sdělit, nenechte se tedy odbít.

Když máte oba tyto kroky promyšlené, je čas kontaktovat nového dodavatele. Než se mu ozvete, připravte si údaje, které bude chtít určitě znát. Jsou to – identifikační číslo odběrného místa, které najdete na své poslední faktuře, přesnou adresu a bankovní spojení.

Když kontaktujete nového dodavatele, nebo vyplníte online žádost o změnu dodavatele, starost o další úkony pak necháte na něm. Udělíte mu plnou moc a on díky ní vypoví vaši smlouvu u starého dodavatele za vás. Měl by vás někdo od nové firmy kontaktovat a sdělit vám, zda je vše v pořádku a kdy je předpokládaný termín přechodu.

Pokud vše klapne, změna na nového dodavatele proběhne hladce a celkem nenápadně. Neměla by se přerušit dodávka elektřiny ani plynu. Starý dodavatel by vám měl co nejdříve poslat vyúčtování a nový zase oznámení, kolik budete platit zálohy.

Co může být problém?

Při přepisu mohou vzniknout komplikace, kterým se dá předejít.

  • Překážky ve smlouvě. Právě ty mohou proces různě blokovat. Dobře si je tedy před změnami projděte.
  • O změnu žádá někdo jiný. O změnu může požádat jen osoba, na kterou je napsána původní smlouva. Pokud se tedy do rodinného domu nastěhuje syn, ale energie jsou psány stále na tatínka, musí buď žádat tatínek, nebo je nutné nejprve požádat o přepis odběrného místa na jinou osobu. Podobná komplikace vzniká, pokud je stará smlouva psána například na zemřelou osobu.
  • Vše kontrolujte. Někdy se kvůli administrativním podmínkám může stát, že po vás budou chtít vše podniknout znovu, protože jste si popletli jedno písmenko v adrese.
  • Retenční nabídky. Stává se, že starý dodavatel nabídne výhodnější cenu poté, co zjistí, že od něj chcete odejít. Takovou nabídku neberte neuváženě. Zjistěte si jaké jsou podmínky nové smlouvy a jestli je dobu určitou nebo neurčitou.

Když vše dotáhnete dokonce a proběhne to hladce, přechod k novému dodavateli vám může ušetřit až tisíce korun ročně.

Žárovka

Zpět na výpis